Як вибрати льотну школу для PPL


Правильний вибір школи для отримання свідоцтва приватного пілота - це половина успіху в навчанні. Кілька порад про те, як обрати та на що звернути увагу при пошуку навчального закладу.

Як вибрати льотну школу для PPL

Сьогодні отримати свідоцтво приватного пілота набагато простіше, ніж це було ще 10 років тому. З розвитком малої авіації в Україні зростає кількість льотних шкіл, які надають якісну освіту та можливість продовжити кар'єру у цій сфері.

Свідоцтво PPL (Private Pilot License) дає можливість керувати легким чи надлегким повітряним судном з некомерційою метою. Іншими словами, з таким свідоцтвом ви можете літати за особистою потребою або просто заради задоволення, не отримуючи за це винагороду.

 

Що потрібно знати перед тим, як вступити до школи пілотів

Для того, аби стати пілотом, потрібно відповідати певним вимогам. По-перше, кандидату має бути щонайменше 17 повних років. По-друге, він має пройти лікарсько-льотну експертну комісію (ЛЛЕК), за підсумками якої отримає медичний сертифікат 2 класу.

Вартість навчання в льотній школі пілотів коливається від 7,500 до 12,000 доларів США. У цю суму входить повна теоретична та практична підготовка курсанта плюс складання фінального іспиту. Програма передбачає 45 годин польотів на одномоторному повітряному судні. Деякі навчальні заклади пропонують житло для тих, хто проживає далеко, харчування та трансфер до аеродрому, де відбуватимуться заняття.

Вибір відповідної льотної школи для отримання PPL визначається за низкою критеріїв та ваших особистих уподобань. Те, що буде вигідно для одних, навіть не буде взято до уваги іншими. Якщо ви вирішили стати приватним пілотом та отримати свідоцтво в Україні, підходьте до пошуку школи з усією сумлінністю та відповідальністю. Нижче ви знайдете кілька наших рекомендацій, які допоможуть вам визначитись з вибором.

 

Варіанти отримання теоретичної підготовки

Пандемія коронавірусу внесла свої корективи, які змінили підхід до навчання. Якщо раніше курсанти були змушені приходити на заняття до навчальних класів, то зараз багато шкіл почали поступово переходити на дистанційний варіант.

Однак «багато» не означає «усі». Більше того, стаціонарні уроки можуть відбуватися як на території аеродрому, де базується школа, так і поза його межами. Вищі навчальні заклади, такі як Національний Авіаційний Університет у Києві та Льотна Академія у Кропивницькому випускають дипломованих спеціалістів, але й там можна пройти теоретичну підготовку без отримання спеціальної освіти.

До курсу теоретичної підготовки входять 10 дисциплін:

  • повітряне право;
  • людський фактор;
  • метеорологія;
  • радіотелефонія;
  • принципи польотів;
  • експлуатаційні процедури;
  • льотні характеристики та планування;
  • повітряна навігація;
  • безпека польотів;
  • загальні відомості про ПС.

 

Зверніть увагу на те, які варіанти навчання пропонують льотні школи. Якщо обидва – тоді обирайте той спосіб, який вам зручніший, адже не завжди вдається виїхати з дому та займатися у класі (наприклад, через погане самопочуття або просто не встигаєте приїхати вчасно). А може, ви взагалі мешкаєте в іншому місті – тоді орієнтуйтесь на дистанційку.

Якщо Вам територіально все зручно та Ви всюди встигаєте – спробуйте стаціонар. Також багато хто каже, що на стаціонарі матеріал засвоюється легше та ефективніше: завжди є інструктор, якому можна поставити запитання та отримати аргументовану повну відповідь, у класі ви отримуєте більше уваги, а колективна робота допомагає запам’ятовуванню.

 

Місце розташування льотної школи та навчального аеродрому

Місце розташування льотної школи дуже важливе, оскільки це впливає на ваш розпорядок на всі ті місяці, коли ви плануєте навчатися. Дорога може займати багато часу, а зручне розміщення школи дозволяє вам бути більш гнучкими. Ви виділяєте менше часу на пересування містом, менше стресуєте і отримуєте більше задоволення від процесу навчання.

Локація навчального аеродрому також має велике значення. Він може бути далеко за межами вашого міста або зовсім в іншому населеному пункті, що заставляє виділяти на дорогу кілька годин. Так, один із найбільших аеродромів малої авіації знаходится при аеропорті Житомира, тож з Києва це півтори години в кожну сторону.

Часто льотні школи розташовуються на спільній території поряд із навчальними аеродромами. Так курсантам простіше влитися у процес навчання. Для цього їм виділяють окреме житло поруч із аеродромом, щоб вони змогли вчасно приїжджати на заняття. Включіть це у фінансові витрати та заплануйте собі бюджет, наскільки тижнів ви зможете винаймати окрему кімнату/квартиру. Але в цьому випадку будьте готові взяти робочу відпустку, щоб повністю присвятити себе отриманню свідоцтва PPL. Це прискорить отримання свідоцтва, але збільшит затрати на навчання.

 

Якість та розмір аеродрому

Злітно-посадкові смуги бувають ґрунтові та штучні. Ґрунтові ЗПС більше підходять для навчання тому, що вони вибачають жорсткі посадки. Спочатку курсанти вчаться правильно саджати літак, роблячи грубі помилки, які деколи межують з можливостями стійок шасі літака. На ґрунтову злітну смугу посадка здається завжди м'якшою.

Проте тверді ЗПС мають одну дуже важливу перевагу – їх покриття не псується після дощу, а взимку такі смуги легше чистити від снігу. Штучна злітна смуга довше тримає свою якість, тому у вас не буде позапланових простоїв між польотами. Якщо є можливість вибору, надайте пріоритет бетону чи асфальту на смузі.

Звертайте увагу, який розмір ЗПС пропонує льотна школа. Вчитися відразу на коротких смугах складніше, але ефективніше. Готові кинути собі виклик? Навчайтеся відразу у складних умовах. Кураснти кажуть, що навіть за наявності довгої посадкової смуги інструктори намагаються навчити курсантів садити літак якомога ближче до торця, щоб завжди був запас у разі відмови гальм або пошкодження стійок шасі.

 

Типи повітряних суден та їх обслуговування

Відомо, що для отримання свідоцтва приватного пілота літака необхідно відлітати 45 годин на одномоторному ПС. Займаючись пошуками льотної школи, уважно ознайомтесь з інформацією про літаки, які пропонує для практики школа.

Ставте в пріоритет школу пілотів, чий флот включає багато літаків (не менше 3) популярних моделей (Cessna 172, Piper PA-28 та ін.) повітряних суден, що експлуатуються в Україні та за її межами. Після навчання вам буде простіше знайти літак для особистого користування без додаткового навчання.

Уточніть, чи всі навчально-тренувальні повітряні судна мають сертифікати для навчання та проходять регулярне техобслуговування. Це має гарантувати їх надійність і безпечну експлуатацію протягом всього курсу занять та відсутність простоїв.

 

Наявність тренажерів

Для ефективної льотної підготовки перевірте наявність у льотній школі спеціальних тренажерів. Вони допомагають краще засвоїти процедури роботи в кабіні, вивчити розташування всіх приладів і перемикачів, та почати практику ще до виїзду на аеродром.

Згідно з програмою навчання приватного пілота, курсант повинен пройти 5 годин тренажу у кабіні навчально-тренувального літака. Тренажери мають всі більші льотні школи, але часто таку практику можна пройти в інших навчальних закладах. Тим більше, що година на тренажері коштує в рази менше, аніж година на літаку.

 

Доступність самостійних польотів

Перед тим, як записуватися до школи пілотів, не забудьте поцікавитися індивідуальними підходами кожного інструктора до процесу навчання курсантів. Уточніть, як проходять практичні заняття, чим ви займатиметеся щодня, які завдання ставитимуться тощо.

Важливо дізнатися, як і коли відбуваються самостійні польоти. Ідеально, аби інструктор випускав курсанта у соло вже на 10-14 годині практики. Однак, все залежить не тільки від інструктора, але й від ваших успіхів у тому числі. Тим не менше, деякі школи зовсім не випускають пілотів у самостійний політ, або дозволяють вилетіти один раз вже під кінець програми. Це зовсім неефективно, адже після випуску ви будете мати повне право летіти в якості командира повітряного судна, але практики таких польотів мати не будете. Детально розпитайте про соло-практику у вибраній школі.

 

В яких льотних школах України готують приватних пілотів

У нашій країні існує багато льотних шкіл пілотів. Нові підходи до навчання, підвищена увага до курсантів та найкраще технічне обслуговування навчального флоту – все це можна знайти на теренах України. Нижче у списку деякі з сертифікованих льотних шкіл, де Ви можете отримати свідоцтво PPL:

  • Льотна Академія НАУ. Місто Кропивницький. Практика проходить в аеропорту "Кропивницький", а також у Малій Вісці. Літаки, що використовуються: Cessna 172, K-10 Swift, НАРП-1, ХІАТ-760УТ. Для більш детальної інформації переходьте за посиланням: http://www.glau.kr.ua/index.php/ua/ 
  • Навчальний центр "Мотор Січ". Навчання на пілота гелікоптера відбувається у місті Запоріжжі. Отримати свідоцтво PPL (H) можна на наступних ПС: Мі-2. Докладніше ви можете дізнатися за посиланням: http://www.motorsich.com/rus/uslugi/navchania/ 
  • Школа пілотів ПНЗ "АК". Теоретичне навчання проходять у Києві, а практичне – на аеродромі «Козелець-Південний». Літають на Cessna 172. Дізнатись більше: https://aviakurs.com.ua/ 
  • Українська школа пілотів. Навчання відбувається у Києві на базі “Аеропракт”. Тут курсанти можуть отримати теоретичну та практичну підготовку для отримання свідоцтв PPL (A) та PPL (H). Навчальні ПС: К-10 Swift, Robinson R44. Подробиці Ви можете дізнатись на офіційному сайті: https://www.pilotschool.com.ua/ 
  • Вінницький Авіаційно-спортивний клуб. Тут ви можете отримати свідоцтво PPL, пройшовши практичну підготовку на аеродромі Сутіски у Вінниці. Більш детальну інформацію можна отримати на офіційному сайті АСК: http://asc-sytiski.com/

 

Отримуйте свідоцтво PPL в Україні та відчуйте всю свободу пересування завдяки малій авіації!

 


01/10/2021
Особистий кабінет

Забули?